Ernæringskokkfaget

Ernæringskokkar lagar mat ved institusjonar som sjukehus, eldresenter og fengsel.

Publisert: 17.12.2024 / Oppdatert: 10.01.25

Aktuelle arbeidsplassar

Ernæringskokken arbeider i private eller offentlege institusjonskjøkken innan helse -og sosialsektoren (f.eks. sjukehus, omsorgssenter, pleieheimar), i skule, i fengsel eller i Forsvaret, på bustadplattformer, på båtar og i kantiner og cateringverksemder.

Sentrale arbeidsoppgåver

Ernæringskokken har ansvar for matomsorga for grupper eller einskildpersonar for kortare eller lengre tid. Sentrale arbeidsoppgåver er:

  • behandling av råvarer
  • kostplanlegging og samansetjing av diettar
  • produsere og distribuere alle måltid i løpet av døgnet
  • berekne mengde, pris og næringsinnhald
  • budsjettere og planlegge menyar over lengre periodar med omsyn til variasjon, råvaretilgang, mattradisjonar
  • bruke og vedlikehalde maskiner og anna utstyr

Personlege eigenskapar

Ernæringskokken må kunne arbeide planmessig, rasjonelt, effektivt og hygienisk, både sjølvstendig og saman med andre. Du må forstå kor viktig det er med ernæringsmessig rett mat, og kunne lage mat som gir positive opplevingar, til både friske og sjuke. Kreativitet og estetisk sans kan vere ein fordel.

Utdanningsveg

1

Vg1

Restaurant og matfag

2

Vg2

Kokk -og servitørfag

3

Vg3

Opplæring i bedrift i to år. Fagbrev etter bestått fagprøve

Medlemsbedrifter som har ernæringskokkfaget

Haram kommune

Kulturkafeen ISS Facility Services

Ønskjer du meir informasjon? Ikkje nøl med å ta kontakt!

Marit Håhjem Volstad